Shorinji Kempo

Doshin So
Doshin So 10.2.1911-12.5.1980

Shorinji Kempo on budo- ja itsepuolustuslaji, jonka lajin perustaja Doshin So (s. 10.2.1911 – k. 12.5.1980) kehitti 2.maailmansodan päätyttyä Japanissa. Yhtenä henkisenä innoituksena hänelle olivat Kiinassa sijaitsevassa Shaolinin temppelissä – japaniksi Shorinji – aikoinaan munkeille opetetut fyysiset harjoitukset ja kamppailutaidot.

Doshin So kierteli 20-30 -luvuilla ympäri Kiinaa opiskellen erilaisia itsepuolustus- ja taistelutaitoja. Toisen maailmansodan jälkeen hän palasi Japaniin ja loi Shorinji Kempon uudistamalla, kehittämällä ja systematisoimalla oppimiansa tekniikoita ja muotoja sekä yhdistämällä niihin Kongo Zen -filosofian. Perustamisvuosi oli 1947. 

Shaolinin temppeli, pohjoisseinän muraali

Shorinji Kempon päämaja – Hombu–  sijaitsee Tadotsun kaupungissa Shikokun saarella. Japanissa on lajilla yli miljoona harjoittelijaa. 1970-luvun alusta lähtien on Kempo levinnyt voimakkaasti myös  Japanin ulkopuolelle – nykyään noin 35 maahan. Suomessa Kempon harjoittelu aloitettiin ensimmäisenä Jyväskylässä vuonna 1972 japanilaisen Fumiyasu Sakatan sensein johdolla.

Shorinji Kempon on GYO – harjoitus, järjestys – jonka tavoitteena on kehittää ihmistä tasapuolisesti sekä henkisesti että ruumiillisesti. Fyysisesti harjoituksen muoto on tehokas itsepuolustusjärjestelmä, jossa opitaan ruumiillisten taitojen lisäksi henkistä itsekuria ja rauhanomaista rinnakkaiseloa muiden kanssa. Shorinji Kempossa ei kilpailla toisten kanssa ottelujen muodossa eikä se siis ole kilpaurheilulaji, vaan budoa sanan perinteisessä merkityksessä. Shorinji Kempon harjoitus sopii hyvin kaikille sekä nuorille että vanhemmille, miehille ja naisille. Kukin harjoittelee omien kykyjensä ja edellytysten mukaan tavoitellen kuitenkin koko ajan kehitystä parempaan.

 Shorinji Kempossa on käytössä yli 600 erilaista tekniikkaa, jotka kattavat monipuolisesti itsepuolustusta eri tilanteissa. Kempo on yhdistelmä sekä pehmeitä JUHO-tekniikoita: torjunnat, irrotukset, väännöt, sidonnat ja heitot että kovia GOHO-tekniikoita: iskut, potkut, torjunnat, väistöt. Tekniikoiden teho ei perustu suorittajan kokoon tai voimaan, vaan fysiologisiin ja fysikaalisiin periaatteisiin. Shorinji Kempossa sovelletaan vanhaa itämaista tietoa kehon akupunktiopisteistä. Akupunktiopisteet soveltuvat lamauttamisen ja hallinnan lisäksi myös elvyttämiseen ja terveyden ylläpitämiseen. SEIHO on Shorinji Kempon akupunktiohieronta, jonka avulla vähennetään jännitystä ja rasitusta ja palautetaan kehon energiaa.

Vaikka Shorinji Kempon tekniikat soveltuvat sekä puolustukseen että hyökkäykseen, on lajin lähtökohtana puolustus. Itsensä ja muiden suojaaminen. Shorinji Kempon harjoittelija – kenshi – ei saa käyttää taitojaan muiden vahingoittamiseen.